Login

SOMetimes is de intersectorale nieuwsbrief van SOM

Graag ontvangen?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

SOMetimes 2020/oktober

Uitreiking 'De Megafoon'

Op woensdag 28 oktober wordt om 20u00 'de grote winnaar' bekend gemaakt van De Megafoon, de jaarlijkse prijs van Oikonde Leuven voor initiatieven die op een bijzondere wijze én altijd ook met vrijwilligers meebouwen aan een meer zorgzame en solidaire samenleving. De online editie zal georganiseerd worden van 21 tot 28 oktober, zodat iedereen met de vijf winnaars kan kennismaken.  

meer informatie

Webinarreeks: zorg voor het klimaat

Binnen de webinarreeks 'Zorg voor het klimaat' organiseren het VIPA en het VEB nog twee digitale studiedagen op 27 en 29 oktober. Met onderwerpen als het klimaatvisieplan, de Green deal ZORG en de VIPA-criteria voor duurzaamheid belooft het interessant te worden.

het volledige programma en inschrijven

Webinar: participatie jongeren in ggz

Vanuit de projectgroep 'Participatie van kinderen en jongeren, en hun context, in de geestelijke gezondheid' worden drie webinars georganiseerd over het hoe en waarom van participatie door kinderen en jongeren. De eerste webinar gaat door op 7 december tussen 10u en 12u30 met sprekers Yvonne Anderson en Hannah Sharp. Deelname is gratis en inschrijven is verplicht.

meer informatie en inschrijven

Prijs: mentale gezondheid in de eerste lijn

De Koning Boudewijnstichting lanceert met tal van andere fondsen de award voor Mentale gezondheid in de eerste lijn. Deze prijs wil de bestaande en concrete praktijken, zorgconcepten en samenwerkingsverbanden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid erkennen en promoten. De laureaten ontvangen een prijs van €10 000. Indienen kan nog tot 10 december 2020. 

meer informatie

Checkjezelf.be

Corona kruipt ook mentaal in onze kleren. Sommigen verloren hun job, vielen zonder sociale contacten, moesten afscheid nemen van dierbaren… Normaal dat je je soms minder goed in je vel voelt! Maar: je staat er niet alleen voor. Op checkjezelf.be vind je tips, info en oefeningen om goed voor jezelf te blijven zorgen. En verschillende (bekende) Vlamingen en experten delen er hun ervaringen en adviezen. Het platform is deel van het actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ en werd gerealiseerd samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Magenta project: opleidingen voor professionals

Het Magenta project, een project voor mantelzorgers, biedt ook opleidingen voor professionelen aan. De opleidingen zijn bedoeld voor professionelen die met ouders van kinderen of jongeren met een handicap of ernstige chronische ziekte werken en hierin soms zoekende zijn en willen groeien. Er zullen twee reeksen doorgaan telkens op dinsdagnamiddag of maandagavond. 

meer informatie en inschrijven

SOMetimes 2020/september 

Webinar: woon- en leefkosten

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle vergunde zorgaanbieders overschakelen van het vertrouwde dagprijssysteem naar het systeem van woon- en leefkosten. FOVIG en Gezin en handicap hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren samen de gratis webinar 'woon- en leefkosten'. Iedereen die behoefte heeft aan informatie of inspiratie over het thema kan donderdag 1 oktober om 19 uur deelnemen aan de sessie.

meer informatie

Leestip: samenwerking Groep Ubuntu x 8K en Sint-Vincentius

Al sinds 2010 werken woonzorgnetwerk Sint Vincentius en Groep Ubuntu x 8K, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, samen. Beide organisaties startten met de begeleiding van ouder wordende mensen met een beperking. De expertise voor de ondersteuning van ouderen en van mensen met een beperking wordt in de twee organisaties uitgewisseld met als doel de personen de best mogelijke levenskwaliteit te bieden. KU Leuven en Cera publiceerden een draaiboek van deze samenwerking zodat zij als voorbeeld kunnen dienen voor andere organisaties. Lees meer...

Luistertip: Radio Expoo

Op vrijdag 18 september van 12 tot 13 uur staat Radio EXPOO in het teken van kinderopvang. Expoo, het expertisecentrum voor opvoedingsondersteuning, gaat in gesprek met Sandra Van Der Mespel van het VBJK, over de druk die de coronamaatregelen leggen op de pedagogische en sociale functie van kinderopvang, en hoe je daarop kan reageren. Luisteren kan via de livestream. Achteraf kan je het herbeluisteren.

meer info & het facebook evenement

Webinar: PACE

Het sociaal innovatieproject PACE organiseert een gratis webinar over de combinatie werken en kinderopvang. De webinar is voor professionals, beleidsmakers, onderzoekers en iedereen die actief is in de sector. Je kan online deelnemen op donderdag 17 september tussen 10 en 12 uur.

meer informatie en registratie

Brochure lockdown-ervaringen in de jeugdhulp

SOS kinderdorpen organiseerde met steun van het agentschap Opgroeien een bevraging in de residentiële jeugdhulp. Ze spraken met 43 jongeren en 76 begeleiders over hun beleving van de lockdown. De resultaten bundelden ze in een online brochure.

meer informatie

Webinar: hoe kwetsbare groepen met een migratieachtergrond bereiken?

Op vrijdag 25 september organiseert het Agentschap Integratie en Inburgering een webinar over hoe je in tijden van crisis ook kwetsbare personen met een migratieachtergrond kan bereiken en betrekken bij de samenleving. De webinar is gericht op eerstelijnsmedewerkers en communicatiemedewerkers van lokale besturen, maar staat ook open voor andere deelnemers. Tijdens de sessie zal worden ingegaan op negen tips, zodat niemand uit de boot valt tijdens een crisissituatie. Deelname is gratis, maar je dient wel in te schrijven voor 23 september.

meer informatie en inschrijven

Groeilabz

Sinds de lancering van het leerformat 'Groeilabz' hebben al 61 sociale organisaties ingetekend op één of meerdere van de thematische leertrajecten. In september gaan de eerste bootcamps van start met thema's als changemanagement, digitalisering en impactgericht ondernemen...Het belooft interessant te worden. Inschrijven kan nog steeds via de website www.groeilabz.be.

bekijk hier het aanbod

Projectoproep: prachtig | veerkrachtig

Het Koningin Mathildefonds heeft een projectoproep gelanceerd voor initiatieven die de veerkracht en het aanpassingsvermogen van kinderen en jongeren stimuleren en versterken. Het doel is om het zelfvertrouwen van de meest kwetsbaren opnieuw op te bouwen na de moeilijke lockdown. Alle Belgische niet-commerciële organisaties die zich richten op kinderen en jongeren kunnen een kandidaatsdossier indienen. Het fonds mikt vooral op bestaande organisaties en initiatieven, waarbij partnerschappen tussen actoren uit diverse sectoren sterk worden aangemoedigd. De deadline voor het indienen valt op 09/09/2020.

meer informatie

Leestip: 5 tips voor HR-subsidies

Ben je op zoek naar HR-subsidies om een beter medewerkersbeleid uit te werken? Dan raden we je aan om een kijkje te nemen op de blog van HRwijs. Ze geven je 5 goede tips om HR-subsidies te vinden. Lees meer...

Multicultureel talent vinden en behouden

Verso organiseert een workshop 'Multicultureel talent vinden en behouden' op dinsdag 15 september. Tijdens de workshop leer je hoe je mensen met een migratie-achtergrond beter kan bereiken en betrekken bij je organisatie.

Waar?  Magdalenazaal Brugge

Wanneer? 15 september 2020 tussen 9u15 en 16u30

meer informatie en inschrijven

SOMetimes 2020/augustus

Zorgopleidingen in de kijker

Zorgopleidingen krijgen de komende maanden extra veel aandacht van de Vlaamse overheid. Het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceert onder het motto 'IKGAERVOOR' een campagne om jongeren warm te maken voor een toekomst in de sector. Daarnaast zal de VDAB haar zorgaanbod in het najaar extra in de kijker zetten. Houd de VDAB website in de gaten voor meer informatie.

Zorgwijs

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap lanceerde in samenwerking met vzw PVBwijzer het online platform, zorgwijs.be. Mensen met een handicap vinden er een overzicht van het zorgaanbod in de buurt.

meer informatie

Zomeraanbod Tele-Onthaal

Nu de coronacijfers terug de hoogte ingaan, merkt Tele-Onthaal dat de vraag naar eerstelijnshulp opnieuw stijgt. Merk je dat cliënten en/of medewerkers nood hebben aan een luisterend oor, dan kan je hen ook tijdens de zomermaanden (24/7) doorverwijzen naar de Tele-Onthaal diensten.

meer informatie

SOMetimes 2020/juli

Lancering Kindreflex
Veel kinderen groeien op in een moeilijke of zelfs verontrustende thuissituatie en om daar extra op in te zetten, werd voor de ziekenhuizen, de Centra Algemeen Welzijnswerk en de Centra Geestelijke Gezondheidszorgde de methodiek Kindreflex gelanceerd.  Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling ontwikkelde deze methodiek, gericht op hulpverleners van volwassen cliënten, en moet het thema 'ouderschap' bespreekbaar maken.  Lees meer ...

Veerkracht bijtanken op deZorgSamen.be
Corona heeft niet alleen een fysieke maar ook een mentale impact. Mensen die werken in zorg en welzijn vormen een risicogroep, tijdens en na de Covid-19-pandemie. Het platform www.dezorgsamen.be zet daarom in op psychosociale ondersteuning van iedereen die actief is in de zorg. Meer informatie

VDAB jobcoaching na corona
Voor sommige mensen is het moeilijk om in deze coronatijden opnieuw aan de slag te gaan of om terug te keren naar hun werkplaats. Het initiatief 'Jobcoaching na corona' is een gratis aanbod van VDAB, waarmee ze mensen willen ondersteunen in hun terugkeer naar het werk, met aandacht voor mentaal en fysiek welbevinden.

Gezonde kinderopvang
Het Vlaams Instituut Gezond Leven streeft naar een gezonder Vlaanderen en wil mensen op een toegankelijke manier stimuleren om gezond(er) te leven. Zo lanceerden ze de campagne Gezonde kinderopvang. Bekijk het promofilmpje en leer tips rond gezonde voeding en beweging in de opvang.

FeBi-studiedag "Omgaan met agressie & burn-out" op 29/09
Na "Omgaan met agressie in de zorg" organiseert vzw FeBi op 29 september de studiedag: "Omgaan met agressie & burn-out". Het wordt een dag met tal van workshops, lezingen, praktijkvoorbeelden en netwerkmomenten.
Meer informatie

SOMetimes 2020/juni

Webinar: Circuit Sortie     
We mogen terug uit ons kot, maar voor mensen met een beperking is dat niet altijd eenvoudig. Wie veel drempels kent in het dagelijks leven, heeft een hoger risico op sociaal isolement. De Genereuzen en Inter organiseren daarom het webinar Circuit Sortie waarin ze hun plan voorstellen om mensen elkaar op een leuke manier te laten ontmoeten. Wanneer? 25 juni 2020 van 11u tot 12u.  Meer informatie en inschrijven

YOUCA action day     
Op donderdag 15 november is het weer YOUCA action day. Op die dag engageren meer dan 15 000 jongeren en 7500 werkgevers zich om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Als werkgever kan je deelnemen door één of meerdere jongeren een job voor een dag aan te bieden. Registreer je vacatures gratis op de jobbank van YOUCA action day en steun geëngageerde jongeren wereldwijd.  Meer informatie

Brake-out Leuven zoekt een cursuslocatie     
De cursisten van Brake-Out Leuven hebben door de coronamaatregelen afscheid moeten nemen van hun hoofdkwartier in Woonzorgcentrum Eduard Rémy. Ze zijn nu op zoek naar een toegankelijk lokaal of gebouw in het Leuvense. Heb je een tip? Geef ze dan zeker een seintje.

#SOMhelden     
Help ons om de flexibiliteit en creativiteit van de social profit in de verf te zetten. Wij willen de positieve initiatieven van al onze leden in de kijker zetten met onze campagne #SOMhelden. Ben je benieuwd naar de verschillende initiatieven? Neem dan een kijkje op onze Facebook, LinkedIn en Twitter pagina's. Wil je zelf een positief initiatief onder de aandacht brengen, stuur dan een mailtje naar lise.zeguers@som.be

Stoffen mondmaskers bij Herw!n

Op zoek naar textielen mondmaskers? Hiervoor wijzen we graag op het aanbod van ons SOM-lid Herw!n. Dit is een collectief van sociaal circulaire ondernemers die zich inzetten voor een wereld waarin sociaal en circulair ondernemen het nieuwe normaal is. Met 7 sociale economie bedrijven zijn ze gestart met de gezamenlijke productie van herbruikbare mondmaskers.
lees meer

Toegankelijke informatie in coronatijden

De afgelopen maanden voerden niet alleen zorgverleners een oorlog tegen het coronavirus. Achter de schermen woedde ook een strijd om toegankelijke informatie bij burgers te krijgen. Wablieft maakte tijdens de coronaperiode werk van het toegankelijk maken van de richtlijnen die uitgevaardigd werden door de Nationale Veiligheidsraad en het nationaal crisiscentrum.
lees meer

Webinar: impactgericht werken in social profit

Je impact kennen, versterken en zo anderen overtuigen van je meerwaarde. Dat willen we allemaal! Maar hoe zet je hier het best op in? En begin je daar aan bij het begin of aan het eind van je project? Cera en Sociale InnovatieFabriek nodigen je uit om kennis te maken met de principes van impactgericht werken

JAC lanceert last op je schouders

Het JAC (jongerenaanbod van het CAW) lanceerde vorige week het tweede thema in de jongerencampagne, last op je schouders. De lancering van het thema komt op het perfecte tijdstip, aldus het JAC. Veel 17 tot 25-jarigen hebben kleine en grote lasten op hun schouders. Het JAC is dé plek voor laagdrempelige eerstelijnshulp. Je kan er terecht met elke vraag en krijgt professionele hulp. Volledig gratis en anoniem.