Login

#ikwachtmee

Het verhaal van Janosch

De 14-jarige Janosch lijdt aan een verstandelijke en motorische handicap. Hierdoor staat hij op de wachtlijst voor een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Het grote probleem? Hij staat al op deze lijst sinds 2009.

Zijn vader stuurde daarom al talloze mails naar politici, kwam geregeld in de pers en verspreidde zijn boodschap via sociale media. Toch botst hij steeds weer op dezelfde muur: “Je hebt er recht op… maar is geen budget”.

Daardoor kon hun zoon niet naar een gewone kleuterschool, rijden zijn ouders iedere dag meer dan 100 kilometer naar het dagcentrum en nemen ze geregeld verlof voor doktersbezoeken en operaties. Het continue geldgebrek bij de overheid zorgt ook voor moeilijkheden binnen het hardwerkende gezin. Hun 16-jarige dochter Nina heeft ook af en toe aandacht nodig, een simpele uitstap is eerder een uitputting en een jaarlijkse vakantie is geen sinecure.

Ondertussen blijft het gezin hopen op het persoonlijk assistentiebudget. Daardoor kunnen ze af en toe dingen doen die voor andere gezinnen wel evident zijn. Al slinkt die hoop ieder jaar opnieuw.

Gelukkig blijft Janosch wél positief. Hij kijkt uit naar feestjes en verjaardagen. Zorgen jullie er mee voor dat de tiende verjaardag van zijn plaats op de wachtlijst een reden wordt om te feesten?

#ikwachtmee

https://www.ikwachtmee.be/