Creatief communiceren met kinderen en jongeren

Activiteit van partner
23 februari 2024
09:30 - 16:30
Sint-Jansstraat 30, 1000 Brussel
FacebookFacebookFacebook

In gesprekken met kinderen doen we nog heel vaak beroep op de verbale communicatiemogelijkheden. Toch is het voor kinderen vaak op die manier moeilijk om hun beleving, wensen en ideeën onder woorden te brengen. Sommige kinderen zijn hier dan wel weer onvoorstelbaar sterk in maar hebben we dan ook echt begrepen wat hun boodschap is?

In de voorbije tien jaar is de vormingsgeefster actief op zoek gegaan naar welke tools kunnen helpen om het begeleidingsproces van deze doelgroep te vergemakkelijken. Ze vond heel wat inspiratie in de literatuur en door gesprekken met collega’s aan te gaan die dagdagelijkse aan de slag zijn met kinderen maar ook met jongeren en volwassenen die een beperking hebben. Dit materiaal verzamelde ze en vulde ze aan met eigen technieken. Het resultaat is een rijk gevulde en gevarieerde ideeënkoffer. Elke nieuwe groep waarmee ze werkte creëerde een nieuwe kans om op zoek te gaan naar nieuwe tools.

Dit bracht haar tot het werken met tekeningen, schema’s, poppen, therapeutische spelen,… In deze praktijkopleiding komen dan ook vooral tools en technieken aan bod. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om heel wat van deze technieken uit te proberen. De vorming wordt gestaafd met voorbeelden uit de praktijk. Dit is vooral een praktische vorming. De achtergrond van deze vorming steunt zowel op gedragstherapeutische principes, contextueel gedachtegoed en oplossingsgericht denken. Een aantal van deze technieken kunnen ook toegepast worden bij jongeren en volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, daarom kan deze vorming ook tools bieden aan wie met deze doelgroepen werkt.

Doelpubliek

Psychotherapeuten, psychologen, orthopedagogen, … die pas in het werkveld staan of die nog wat handvaten en tools missen om met kinderen in gesprek te gaan. We richten ons ook op praktijkwerkers uit diverse werksettings (bv. opvoeders, begeleiders, consultenten, zorgleerkrachten, …) die vaak in gesprek moeten gaan met kinderen.

Programma

Verschillende vragen komen aan bod:

  • Hoe kunnen we een goede band opbouwen met kinderen ? Wat zijn leuke manieren om met elkaar kennis te maken?
  • Hoe kunnen we de belevingswereld van kinderen op een creatieve en speelse manier in kaart brengen en toch voldoende helder en duidelijk zijn in onze communicatie? Hoe kunnen we nagaan of we deze kinderen goed begrepen hebben? Verschillende thema’s komen aan bod (emoties, zelfbeeld, gezin, rouw en verlies, seksualiteit,…).
  • Hoe komen we tot heldere en haalbare doelen en kunnen we cliënten motiveren om rond deze doelen samen aan de slag te gaan?
  • Hoe betrekken we de kinderen zelf in het zoeken naar oplossingen voor bepaalde problemen en moeilijke situaties die ze tegen komen?
  • Hoe kunnen we op een leuke en duidelijke manier samen met hen evalueren hoe ver we staan in ons begeleidingsproces? Welke doelen zijn gehaald en hoe ziet het vervolgtraject er nog uit?

We proberen deelnemers tijdens deze vorming te prikkelen om deze tools en technieken in de praktijk te gebruiken en zelf op zoek te gaan naar andere creatieve en speelse technieken om met kinderen in hun eigen werkcontext aan de slag te gaan. Na deze praktijkdag zijn papier, stiften, spelletjes, poppen,… niet meer weg te denken in ruimtes waar praktijkwerkers in gesprek gaan met kinderen.

Begeleider

An Coetsier werkt als kinderpsychologe in een privé praktijk (De Praatdoos) en is verbonden aan de Universiteit Gent, faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen als praktijk assistent.

Data

23/02 en 01/03 telkens van 9u30-16u30

Prijzen

€340: Niet-ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

€280: Prijs voor SOM-leden (broodjeslunch inbegrepen)

Inschrijven

Je kan je vanaf nu inschrijven via JO-IN. Als SOM-lid kan je genieten van een mooie korting.

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek