Bootcamp: 'Maak de Ecoswitch!'

Vorming
12 maart 2024
09:30 - 16:00
Scoutshuis Hopper, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen
Blad en bloem met groene achtergrond
FacebookFacebookFacebook

Hoe word je een groenere en gezondere sociale onderneming?

Waarom deelnemen aan dit bootcamp? 

Om binnen de grenzen van de planeet een leefbare toekomst voor de komende generaties te garanderen, is een ecologische transitie nodig. Ook sociale ondernemingen hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. ‘Ecologischer & meer biodiversiteit’ draagt daarenboven ook bij aan een ‘gezondere’ leef- en werkomgeving voor cliënten, bezoekers, medewerkers en de buurt. 
Om met je organisatie de ecoswitch te maken is zowel lange termijn visie als concrete actie en  gedragsverandering nodig. Hoe inspireren we medewerkers om een ‘ecologische reflex’ te ontwikkelen? Ecologische duurzaamheid moet verankerd worden in de beleidsplannen én deel worden van de cultuur van de onderneming.

Meten is weten, we leren data te verzamelen en krijgen inzicht in onze ecologische voetafdruk. We maken samen een ‘eco-scan’ van je onderneming die toont waar we staan. We helpen je om een ecologisch transitietraject uit te tekenen waarin medewerkers betrokken worden.

Deze ervaringsgerichte bootcamp geeft hands-on tools om praktisch en creatief aan de slag te gaan om een groenere & gezondere sociale onderneming te worden.

Wat kan en weet je na afloop van dit bootcamp?

 • Je hebt inzicht verworven in de verschillende ecologische thema’s: energie, water, biodiversiteit, voeding, mobiliteit, afval & circulariteit, en de bestaande KPI’s en regelgeving hieromtrent op Europees, federaal en Vlaams niveau.
 • Je hebt een visie m.b.t. ecologie & klimaat voor je onderneming ontwikkeld, en je kan dit communiceren en je collega’s rond het thema klimaat en ecologische duurzaamheid inspireren.
 • Je hebt data verzameld en inzicht verworven in de ecologische voetafdruk van je onderneming. Je hebt een eco-scan gemaakt waarin je bepaald hebt waar je organisatie nu staat en op lange & middellange termijn naartoe wil voor ten minste één (of meerdere) van de ecologische thema’s.
 • Je hebt kaders leren kennen om te werken rond sensibilisering & gedragsverandering van medewerkers. Je hebt een aanzet gemaakt om samen met een trekkersgroep in je onderneming aan de slag te gaan met inspiratie-sessies en/of acties rond ecologische thema’s.
 • Je kent de bestaande duurzaamheidstools, -methodes & acties: Economy for the Common Good, Future Fit, Klimaatvisieplan, Sustatool, het aanbod van Ecoswitch, VEB, Green Deal Duurzame Zorg en de verschillende campagnes waar je als onderneming aan kan meedoen.
 • Je hebt een actieplan gepresenteerd aan de deelnemers van de bootcamp waarin je lange, middellange termijn doelen en quick wins bepaald hebt voor ten minste 1 van de 6 ecologische thema’s.
 • Je bent geïnspireerd door de cases van collega-onderneming(en) en voelt je deel van de community die binnen de social profit de ecologische transitie mee waarmaakt.

Wanneer wordt dit bootcamp een succes?

 • Jouw enthousiasme en toewijding tijdens en tussen de bijeenkomsten bepaalt de kracht van dit bootcamp: je haalt eruit wat je erin steekt
 • Je staat (idealiter) voor een concrete uitdaging of kampt met een praktisch vraagstuk dat aansluit bij dit thema
 • Je kan en mag vanuit jouw functie initiatief nemen over dit onderwerp, je hebt hiervoor een mandaat
 • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan tijdens de bootcamp en achteraf de inzichten delen en implementeren
 • Er worden opdrachten gegeven tussen de bijeenkomsten zodat je meteen met het geleerde aan de slag gaat in de organisatie
 • Je kan nog meer uit deze bootcamp halen door het in duo te volgen, idealiter deelnemers die complementair zijn (bv een directielid én een enthousiaste medewerker, iemand uit facilitair én HR/beleid, …)

Waar en wanneer vindt het bootcamp plaats?

Het bootcamp gaat door in Antwerpen bij Scoutshuis Hopper te Berchem

🚲 Je hebt de mogelijkheid om een BlueBike voucher aan te vragen voor dit bootcamp.

 • Dinsdag 12/3 van 9.30u tot 17.00u : kickoff moment
 • Dinsdag 16/4 van 10u tot 16.00u
 • Dinsdag 21/5 van 10u tot 16.00u

Tussen de bijeenkomsten door worden opdrachten gegeven. Tijdens de 3e sessie presenteren de deelnemers hun actieplan en krijgen feedback van elkaar en de docenten. Elke deelnemende organisatie heeft recht op 1u individuele coaching tijdens of na de bootcamp.

Docenten?

Chris Hoerée - Earthways en Wouter Demuynck - Gruund

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 500 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt. Twee weken voor de start ontvang je een bevestigingsmail met de agenda en praktische afspraken voor de eerste sessie.

Schrijf je in via de website van Groeilabz: Over Bootcamp 'Maak de Ecoswitch!' (Antwerpen) - Groeilabz

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 500 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt. Twee weken voor de start ontvang je een bevestigingsmail met de agenda en praktische afspraken voor de eerste sessie.

Schrijf je in via de website van Groeilabz: Over Bootcamp 'Maak de Ecoswitch!' (Antwerpen) - Groeilabz

Word lid van SOM

 • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
 • Consulteer gratis onze helpdesk
 • Geniet van advies en ondersteuning op maat
 • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek