Back to school: Welke opleidingsopties hebben jouw medewerkers?
Het is september en dan zijn we meer dan ooit bezig met de start van het nieuwe school- en academiejaar. Leerlingen en studenten maken zich op voor een nieuw opleidingsjaar, maar ook voor wie al professioneel aan de slag is, zijn er heel wat opleidingsopportuniteiten. Van (zij-)instromers die op de werkvloer begeleid worden tot ervaren rotten die zich willen bijscholen, we zetten enkele interessante trajecten voor je op een rijtje.
Het structureel instroomkanaal
Dankzij het structureel instroomkanaal kunnen werkgevers in zorg en welzijn niet gekwalificeerd personeel opleiden tijdens hun tewerkstelling. Dit initiatief van de sociale partners en de Vlaamse Regering heeft als doel in totaal 3300 mensen aan het werk te krijgen in de knelpuntberoepen in onze sectoren. In aanmerking komen (zij-)instromers die aan de slag willen als persoonsbegeleider/opvoeder (binnen PC 319.01), kinderbegeleider baby's en peuters of buitenschoolse kinderopvang (binnen PC 331 of de publieke sector), zorgkundige of logistiek assistent (binnen PC 330). Opgelet, enkel deelnemers die een kortlopend opleidingstraject (willen) volgen komen in aanmerking voor dit traject. Graduaats- HBO 5- en bacheloropleidingen komen niet in aanmerking. Dat zijn langlopende opleidingstrajecten.
Organisaties die ervoor kiezen om in te stappen in het structureel instroomkanaal krijgen een vergoeding van €6900 voor het begeleiden en coachen van de werknemer op de werkvloer. Daarnaast ontvangen deelnemende werknemers een forfaitaire studiebeurs van €600.
Zou je graag iemand tewerkstellen binnen het structureel instroomkanaal, dan kan je terecht bij VIVO. Op de VIVO website vind je meer informatie over de voorwaarden en uitrol van het traject. De contactpersoon is Patricia Daems, te bereiken via IKA@vivosocialprofit.org of +32 2 227 62 07.
Toegankelijke EVC-procedures
Heb je medewerkers in dienst met een graduaats- of HBO 5-diploma die hun competenties versterkt hebben door de (werk)ervaring die ze hebben opgedaan? Dan komen zij waarschijnlijk in aanmerking om hun eerder verworven competenties (EVC's) te laten erkennen op bachelorniveau via de EVC-procedure. Vier hogescholen (UCLL, Vives, Odisee en Thomas More) hebben deze procedure nu vereenvoudigd door de oprichting van Assessment Centers waar de EVC-procedure wordt uitgevoerd op maat van de opleidingen verpleegkunde, orthopedagogie en sociaal werk. Na deelname aan de assessment krijgen kandidaten een bewijs van alle reeds verworven competenties of leerresultaten. Deze kunnen vervolgens worden omgezet naar vrijstellingen die resulteren in een verkort opleidingstraject op maat van de deelnemer.
Heb je medewerkers of collega's die interesse hebben om hun competenties te laten inschalen met het oog op een bachelordiploma, neem dan zeker een kijkje op de website: Relevante ervaring - Studeren op maat (kuleuven.be)
De deadline voor het eerste semester is reeds verstreken, maar een kandidaat kan altijd informeren bij een EVC-begeleider wat de mogelijkheden nog zijn. Aanmelden voor het tweede semester is ook mogelijk.
Care-er
Tenslotte vind je op care-er.be een schat aan informatie over de verschillende opleidingstrajecten voor (zij-)instromers. Het platform werd in het leven geroepen om mensen over heel Vlaanderen te stimuleren om te kiezen voor een job in zorg of welzijn. Je vindt er verschillende fiches voor knelpuntberoepen waaronder kinderbegeleider, persoonsbegeleider, verpleegkundige, zorgkundige... met bijhorende opleidingsmogelijkheden.
Overige trajecten
Naast dit aanbod lopen er momenteel nog een aantal initiatieven zoals #kiesvoordezorg, #kiesvoorkinderopvang en #kiesvoorpersoonsbegeleider, project 600... We houden je op de hoogte van zodra voor deze projecten nieuwe intekendata zijn gekend.
Word lid van SOM
- Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
- Consulteer gratis onze helpdesk
- Geniet van advies en ondersteuning op maat
- Zet mee in op sociaal ondernemerschap