Een Vlaams regeerakkoord met kansen voor de zorg- en welzijnssector

Standpunt
Brief met pen
FacebookFacebookFacebook

Het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord start sterk met de ambitie om elke Vlaming de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. SOM onderschrijft deze ambitie en wil de nieuwe regering en betrokken ministers ondersteunen om deze ambitie waar te maken.

Positieve stappen, maar aandacht voor verduidelijking en samenwerking

Het akkoord bevat waardevolle initiatieven zoals de uitbreiding van kinderopvangplaatsen, extra budget voor personen met een handicap, en investeringen in jeugdhulp. Deze positieve stappen bieden perspectief voor mensen die nu te lang moeten wachten op de nodige ondersteuning. Toch zijn er op heel wat vlakken nog onduidelijkheden die een verdere invulling vragen. De oproep tot samenwerking met de sector en het middenveld om oplossingen te realiseren, zien wij als een kans. SOM staat klaar om constructief bij te dragen en samen de uitdagingen aan te pakken.

Kinderopvang: investeren in kwaliteit en personeel

De aangekondigde uitbreiding van kinderopvangplaatsen is zonder twijfel een noodzakelijke stap. We hopen dat dit zal leiden tot breed toegankelijke, kwaliteitsvolle opvang dicht bij huis. Om dit te realiseren, is echter meer nodig dan alleen plaatsen: de sector heeft nood aan extra personeel. SOM pleit daarom voor gerichte investeringen in opleiding, begeleiding en een warm onthaal voor nieuwe werknemers. Het aantrekken en behouden van personeel is cruciaal. Samen met de Toekomstwerf Kinderopvang geloven wij sterk dat een verlaging van de kindratio niet enkel bijdraagt aan de pedagogische ontwikkeling van kinderen, maar ook aan betere arbeidsomstandigheden. Hoewel de regering voorlopig enkel een evaluatie aankondigt, hopen wij dat het streven naar een ratio van 1 op 5 wordt doorgezet.

Erkenning van het middenveld: waardevolle partner

We zijn verheugd dat het regeerakkoord de rol van het middenveld erkent. Dit bevestigt de expertise en betrokkenheid van onze sector. SOM is klaar om samen met de Vlaamse regering te reflecteren over de uitvoering van het akkoord en om proactief oplossingen te zoeken voor mogelijke knelpunten.

Vermindering van administratieve lasten: een stap vooruit

De focus op het verminderen van administratieve lasten in de zorg- en welzijnssector is een broodnodige en welkome maatregel. Dit geeft begeleiders meer tijd en ruimte om zich te concentreren op wat echt belangrijk is: de ondersteuning van gebruikers en cliënten. De vraag aan de Federale Overheid om het Federal Learning Account af te schaffen, schatten we eveneens positief in. 

Financiering: het belang van voorspelbare subsidiëring

We onderschrijven het initiatief van de Vlaamse Regering om te streven naar een vereenvoudiging van de complexe subsidiemechanismen. Tegelijkertijd willen we het belang van voorspelbare en stabiele financiering benadrukken. Dit geeft organisaties de ruimte om te innoveren, risico’s te nemen en nieuwe oplossingen te verkennen in het belang van hun cliënten en gebruikers. Op lange termijn is dit cruciaal voor het ontwikkelen van een duurzaam zorg- en welzijnsmodel.

Inclusie: samen naar een warme samenleving

Het regeerakkoord zet sterk in op inclusie, met 45 vermeldingen. We zijn tevreden met de bijkomende investeringen in het individueel en collectief maatwerk en inclusieve werkvloeren. Er is echter nog ruimte voor meer ambitie, op het vlak van wonen, onderwijs, welzijn, mobiliteit....SOM gelooft in een Vlaanderen waar niemand wordt uitgesloten en waar inclusie een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle betrokkenen. Tenslotte moet volgens ons empoweren altijd de eerste keuze zijn. Wie in zijn sterkte wordt geplaatst, verzet bergen. Daar kan geen enkele sanctie tegen op. 

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek