Groeilabz: Als orthopedagoog is het niet evident om in een jaarrekening te duiken

Nieuws
Groeilabz
FacebookFacebookFacebook

Sinds 2018 neemt Sylvie Van Vugt de directietaken van Ons Kinderhuis voor haar rekening. Deze organisatie binnen de bijzondere jeugdzorg vangt 34 jongeren - van 0 tot 25 jaar - op. Collega Evie Geuns focust op de financiële taken van de organisatie. Omdat het duo financiële voorkennis miste, zochten de dynamische dames houvast in het Groeilabz-bootcamp Financieel management. “We ontdekten al snel dat ook onze collega-deelnemers vanuit de pure basis wilden vertrekken. In die veilige omgeving bouwden we onze financiële skills stap voor stap op.”

Via een persoonlijke aanpak helpt Ons Kinderhuis 34 meisjes en jongens via een voltijds verblijf, kamertraining of zelfstandig wonen. In die begeleiding staan de eigen krachten van elke jongere en hun gezin centraal. Dankzij contextbegeleiding zijn ook het gezin en het netwerk van de jongere betrokken in het traject.

Van bij de pure basis

Evie Geuns was blij dat het Bootcamp echt bij de basis begon: “Van opleiding ben ik orthopedagoog. Daardoor is het niet zo evident om zelfverzekerd in de jaarrekeningen en de balansen te duiken. Bij de voorstellingsronde bleek gelukkig al snel dat het kennisniveau van de andere deelnemers gelijkaardig was: we stonden stuk voor stuk aan de start zonder echte voorkennis. Dat zorgde voor een geruststellend gevoel. Tijdens de sessies konden we elkaar motiveren en elkaars blik verruimen. Dat gebeurde regelmatig, en met een knipoog (lacht).” 

“Pakket steekt goed in elkaar”

Door de jaren heen verzamelde Sylvie Van Vugt verschillende pedagogische vaardigheden: “Daardoor bleef er minder tijd over voor managementskills. En net op dat vlak is deze bootcamp uniek. Want de aanpak gaat verder dan cijfers interpreteren. Je krijgt voortdurend praktijkvoorbeelden. Zo zie je onmiddellijk de praktische meerwaarde van de besproken items. Na elke sessie zeiden we tegen elkaar ‘Oh ja, dat kunnen we vanaf nu zo en zo aanpakken’. En die stroom aan nieuwe ideeën blijft ook nu nog doorlopen.”

Samen deelnemen vergemakkelijkt sparren

Voor Evie Geuns is het fantastisch dat je met zijn tweeën kan deelnemen: “Slim van Groeilabz dat je alleen voor de eerste collega betaalt. Als er zich een tweede inschrijft, mag die gratis deelnemen. Dat helpt om onderling te sparren over de verzamelde input en nieuwe projecten. Tegelijk kan je dan met twee naar bijvoorbeeld jaarverslagen van andere organisaties kijken. En daaruit put je nieuwe inzichten. Zo ontdekten we dat onze bedrijfsrevisor de vormingen van Ons Kinderhuis niet had opgenomen. Daarover hebben we meer uitleg gevraagd en een oplossing uitgewerkt.”

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
Lid worden