Rock voor specials: een gewoon buitengewoon festival

Nieuws
personen met een handicap
Publiek voor scherm tijdens optreden
FacebookFacebookFacebook

Na de lange covid sabbat van twee jaar is er eindelijk  nog eens rock voor specials. En daar hebben veel mensen naar uit gekeken. Den Dries vzw organiseert dit festival voor de 25ste keer. Een feesteditie dus voor het sympathiekste festival van het land. Daar moest SOM bijzijn, en dus mengden we ons in het feestgewoel. We spraken met Tim Bruylandt, directeur van den Dries, twee jaar directeur van Den Dries en voor het eerst de eindverantwoordelijke van het festival. 250 vrijwilligers en 160 medewerkers geven het beste van zichzelf om personen met een beperking of een mentale kwetsbaarheid een ervaring te bezorgen die ze nooit meer zullen vergaten. Ondanks zijn drukke agenda oogt Tim heel ontspannen. Na al die jaren heeft den Dries heel wat ervaring opgebouwd, en is de organisatie een geoliede machine geworden.

Waarom organiseren jullie het festival?

Tim: eerst en vooral, we doen dit voor onze specials. We merken dat er nood is aan een initiatief zoals dit, een veilige plek waar personen met mentale kwetsbaarheid met de nodige aandacht een festival ervaring kunnen beleven. Maar ook onze medewerkers kijken er, na twee lange covid jaren, naar uit. Dit is de beste teambuilding die je maar kan bedenken. En via rock voor specials doen we aan buurtvervlechting. De mensen uit de buurt zetten mee hun schouders onder het festival en worden uitgenodigd om mee te komen vieren.

Wat is er zo speciaal aan jullie festival?

Tim: Ten eerste: we gaan voor de full experience. Dit is een volwaardig festival met een goede line,– up, vettige hamburgers, frisse pintjes, een grote camping,… We zijn een gewoon festival, maar toch een beetje bijzonder. Met een paar kleine aandachtspunten kan je de drempel heel verlagen voor personen met een handicap. We zijn fysiek toegankelijk, we hebben een verzorgingsruimte, onze communicatie is heel eenvoudig te begrijpen, onze jetons met verschillende kleuren maken het voor iedereen makkelijk om iets te bestellen. En we werken aan een gemeenschapsgevoel. Je ziet hier nergens afval op de grond. Als iedereen zorgt voor iedereen, dan creëer je een veilige plek, en dan komt al de rest van zelf. Dat zijn geen dure investeringen, die ook andere festivals kunnen doen en die  de drempel serieus kunnen verlagen voor personen met een beperking.

Hoe zien jullie de toekomst?

Tim: Heel rooskleurig. We willen niet groeien, we moeten kleinschalig blijven en inzetten op fysieke en mentale toegankelijkheid.
We hopen ook dat mensen met een beperking hier kunnen proeven van een festival en de smaak te pakken krijgen. Als rock voor Specials een leuke ervaring is geweest, misschien gaan sommigen dan de stap durven zetten naar een andere festival?

Word lid van SOM

  • Vertegenwoordiging door een erkende werkgeversorganisatie
  • Consulteer gratis onze helpdesk
  • Geniet van advies en ondersteuning op maat
  • Zet mee in op sociaal ondernemerschap
twee mensen in gesprek